Szybki i sprawdzony przepis na smaczny obiad. Soczyste kawałki kurczaka w pysznym sosie na orientalną nutkę w towarzystwie papryki i ananasa, podane z ryżem
30 min
Składniki:
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
1/3 papryczki chili
1 średnia cebula
3 średnie kolorowe papryki
140 g ananasa z puszki
120 g pędów bambusa
2 podwójne piersi z kurczaka (ok. 400g)
4 łyżki oleju
sól, pieprz
400 g ryżu
Sos :
180-200 ml soku z ananasa (może być zalewa z puszki)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewam sok z ananasa, dodaję skrobię kukurydzianą, mieszam aż się rozpuści. Dodaję sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i przecier, dokładnie mieszam, odstawiam. Czosnek, imbir i cebulę obieram. Imbir kroję w cienkie paski, czosnek i papryczkę chili (razem z nasionami) drobno siekam. Cebulę kroję w kostkę. Paprykę w większą kostkę, ananasa na mniejsze kawałki, pędy bambusa wzdłuż na pół. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek, imbir i chili, smażę przez pół minuty, dodaję cebulę, smażę aż się zeszkli, wrzucam paprykę, smażę przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie dodaję kurczaka, oprószam go solą i pieprzem, smażę kilka minut aż zmieni kolor. Na koniec wrzucam ananasa i pędy bambusa, po 1-2 minutach wlewam sos (bezpośrednio przed wlaniem na patelnię należy go jeszcze raz wymieszać), mieszam. Po chwili kiedy sos zgęstnieje ściągam z palnika. Podaję z ryżem.
Komentarze