Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na kuchnie chińską w naszym domu. Szybko i smacznie

  • 30 min

Składniki:

  • 400 dag piersi z kurczaka ,
    1/2 szt ananasa w puszce ,
    1 papryka żółta ,
    1/2 łyżeczki curry
    2 mandarynki ,
    2 łyżki olej roślinny ,
    mielony imbir
    Sól ,
    biały pieprz mielony
    1/2 szt cebula ,
    1 szt cytryna ,
    1 łyżka masła,
    2 woreczki ryżu

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso w marynacie 1. Zaczynamy od marynaty do mięsa. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju , 4 łyżki soku z ananasa, sok z mandarynek, łyżkę soku z cytryny , sól,pieprz, curry, imbir. Marynatę mieszamy i wkładamy do niej pokrojone w paseczki mięso z piersi kurczaka.
    Miskę z mięsem nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min.

  • 2. Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy. .
  • 3. Dodajemy kurczaka z całą marynata i dusimy. Mieszamy co jakiś czas.
    Na koniec na patelnie dodajemy pokrojonego ananasa z kilkoma łyżkami soku z ananasa. Doprawiamy jeszcze sola odrobiną curry i pieprzem.
    Gotujemy ryż. Do ugotowanego ryżu dodajmy łyżkę masła odrobinę czosnku, curry , imbiru ,sól i pieprz. Mieszamy. Ryż podajemy z kurczakiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy