Kurczak w sosie słodko - ostrym

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Danie dla osób lubiących pikantne potrawy. Najlepiej smakuje podane z ryżem.

  • 60 min

Składniki:

  • - dwa duże filety z piersi z kurczaka
    - mieszanka warzyw chińskich (ilość wg uznania)
    - 2 średnie cebule
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 czubata łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka (ja używam przyprawy do mięs Knorr)
    - 1 jajko

    Sos:
    - 2 szkl. wody
    - 10 czubatych łyżek ketchupu pikantnego
    - 3 - 4 łyżki miodu
    - 3/4 łyżeczki chili (można mniej)
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie słodko - ostrym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi oczyścić i pokroić w paski. Dodać mąkę, przyprawę do kurczaka i jajko. Wymieszać i odstawić na min. pół godziny do lodówki.
  • 2. Cebulę pokroić w półksiężyce i usmażyć.
  • 3. Warzywa ugotować na półtwardo.
  • 4. Piersi z kurczaka obsmażyć na patelni z obu stron. Nie muszą być miękkie, gdyż będą się jeszcze dusić.
  • 5. Do woka lub dużego garnka wlać wodę, dodać ketchup, miód i chili. Zagotować i doprawić pieprzem i solą. Dodać mięso, warzywa i cebulę.
  • 6. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 - 15 min.

Porady

Miód i chili proponuje dodawać stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada. Sosu wychodzi dość dużo, więc osoby lubiące bardziej suche dania mogą zrobić sos z połowy proporcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować