Kurczak w sosie sojowym z warzywami

4.5 (151 ocen)

Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym smakiem.

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
    4 łyżki soku z cytryny
    0,5 łyżeczki przyprawy chili
    0,5 łyżeczki przyprawy harissa
    1 czerwona papryka
    1/4 zielonej papryki
    200 g dużych pieczarek
    5 łyżek sosu sojowego ciemnego
    Olej do smażenia
    100 g ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie sojowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego. Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Harissa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować