Połączyłam pikantny sos ze słodkimi mandarynkami. Wyszło genialnie.
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
20 dag ryżu
4 łyżki zielonego sosu z chili
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
puszka mandarynek
2 łyżki marynowanych grzybów mun
kilka gałązek natki pietruszki
kilka płatków suszonej chili
olej
żółta papryka
mąka
Kurczak w sosie mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy mąką i smażymy ok. 5 minut na rozgrzanym
oleju. Wlewamy po łyżce sosu sojowego i z chili. Wkładamy grzyby. Chwilę smażymy.
2.Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Mandarynki osączamy. Syrop wraz papryką dodajemy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop odparuje, a sos lekko zgęstnieje. Wkładamy kilka cząstek mandarynek i mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Posypujemy natką pietruszki oraz płatkami chili. Dekorujemy resztą mandarynek. Podajemy z ryżem.
Porady
● Sos będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodamy do niego 2 łyżki startej skórki z mandarynki.
● Fileta można zastąpić mięsem z udek.
Komentarze