Kurczak w sosie mandarynkowym

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Połączyłam pikantny sos ze słodkimi mandarynkami. Wyszło genialnie.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    20 dag ryżu
    4 łyżki zielonego sosu z chili
    4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    puszka mandarynek
    2 łyżki marynowanych grzybów mun
    kilka gałązek natki pietruszki
    kilka płatków suszonej chili
    olej
    żółta papryka
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w sosie mandarynkowym 1. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Oprószamy mąką i smażymy ok. 5 minut na rozgrzanym
    oleju. Wlewamy po łyżce sosu sojowego i z chili. Wkładamy grzyby. Chwilę smażymy.
  • 2. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Mandarynki osączamy. Syrop wraz papryką dodajemy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu, aż syrop odparuje, a sos lekko zgęstnieje. Wkładamy kilka cząstek mandarynek i mieszając, jeszcze chwilę gotujemy. Posypujemy natką pietruszki oraz płatkami chili. Dekorujemy resztą mandarynek. Podajemy z ryżem.

Porady

● Sos będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodamy do niego 2 łyżki startej skórki z mandarynki. ● Fileta można zastąpić mięsem z udek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mandarynki Ryż Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować