Kurczak w sosie ostrygowym

3 (1 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    2 łyżeczki świeżego,startego imbiru
    0,5 czerwonej papryki
    olej do smażenia
    2 gałązki dymki
    6 łyżek sosu ostrygowego
    4 łyżki sosu sojowego
    1/3 opakowania grzybów mun
    1 łyżka octu ryżowego
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1/4 małej puszki pędów bambusa
    0,5 opakowania makaronu chow mein
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie ostrygowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby i makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
    Filet kroimy w kostkę. Z cukru, sosu sojowego, octu ryżowego, mąki kukurydzianej i imbiru robimy marynatę i dodajemy do kurczaka. Odstawiamy na 15 minut. Pędy bambusa przez chwilę moczymy we wrzątku i odcedzamy. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy dwie minuty na dużym ogniu, stale mieszając. Dodajemy paprykę, grzyby mun i pędy bambusa. Smażymy chwilę i dodajemy sos ostrygowy. Na końcu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Porady

Do smażenia użyłam oleju sezamowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować