Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym

5 (167 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjne połączenie kurczaka, dymki i czosnku. Sos jest kremowy i bardzo wyrazisty. Danie rewelacyjne! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    3 cebule dymki + szczypiorek
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
    100 g ryżu
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krem

Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Szklimy przez chwilkę cebulę, dodajemy kurczaka. Dokładnie mieszamy i przeciskamy przez praskę czosnek. Na samym końcu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aby wszystko połączyło się ze śmietanką. Ryż gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Danie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować