Pracuję zawodowo, a po pracy uwielbiam spędzać czas w kuchni. Jestem początkującą „kucharką”, ale staram się by dania przygotowane przeze mnie były smaczne.
30 min
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
1 czerwona papryka
50 ml śmietany 12%
200 ml wody
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawa do kurczaka
Olej
1 paczka białego ryżu
Do śmietany:
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki tymianku
Kurczak w śmietanie z czerwoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę i przyprawić przyprawą do kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę. Śmietanę rozmieszać z wodą, przyprawami i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i paprykę. Smażyć do miękkości na wolnym ogniu (ok. 15 minut). Pod koniec wlać śmietanę i mieszać około 3-4 minut. Ryż ugotować w osobnym garnku.
Komentarze