Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

4.48 (144 ocen)

Bardzo delikatny kurczaka w śmietanowym sosem z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    Liść lubczyku
    Biały pieprz
    1 cebula
    ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków
    1,5 szklanki bulionu drobiowego
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.48 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka. Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować