Kurczak w marynacie keczupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy osuszamy,przecinamy na pół.Każdą część mięsa z obydwu stron nacieramy solą,pieprzem i ostrą papryką.
2.Do naczynia żaroodpornego wlewamy keczup,koncentrat,olej i dobrze wszystkie składniki mieszamy.Do marynaty wkładamy wcześniej przygotowane mięso z kurczaka,mieszamy.Naczynie z mięsem wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy zamarynowane mięso w naczyniu żaroodpornym,pieczemy przez 35 minut.
Porady
Pod koniec pieczenia możemy dodać pokrojoną cebulę i śmietanę.
Naczynie żaroodporne należy przykryć,,żeby mięso się dusiło.
W miarę potrzeby należy mięso podlać gorącą wodą.
Komentarze