" Kurczak w ostro - słodkiej glazurce "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne podudzia z kurczaka z miodowo - musztardowej marynacie.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    - podudzia z kurczaka - 4 szt
    - miód - 4 łyżki
    - musztarda ostra - 4 łyżki
    - sok z cytryny - 1 łyżka
    - olej - 1 łyżka
    - sól - 1 szczypta
    - pieprz - 1 szczypta
    - pietruszka - pęczek

" kurczak w ostro - słodkiej glazurce " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka oczyszczamy , skórki delikatnie nakrawamy ostrym nożem.

    Miód mieszamy z musztardą , sokiem z cytryny , olejem i przyprawami.

    Smarujemy dokładnie! mięso.

    Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

    Wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego.

    Polewamy pozostałą marynatą.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
    ( często przewracając oraz polewając marynatą ) przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.

    Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką posypane natką pietruszki.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy