Kurczak w kokosie

0 (0 ocen)

Kurczak jest wyjątkowo chrupiący. Podajemy z frytkami, surówką i sosem, np. czosnkowym. Wiórki kokosowe możemy zastąpić sezamem.

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
    przyprawa uniwersalna,
    ok. 1 szklanki mąki,
    mleko,
    jajko,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    wiórki kokosowe,
    sól, pieprz, olej do smażenia.

Kurczak w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. filet gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, po wystudzeniu kroimy w grubą kostkę.
  • 2. przygotowujemy ciasto: mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia miksujemy na dość gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy wiórki i przyprawiamy. Do ciasta wrzucamy kawałki kurczaka i mieszamy.
  • 3. nabieramy kawałki kurczaka na łyżkę (razem z porcją ciasta) i kładziemy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy