Kurczak w boczku faszerowany suszonymi śliwkami w sosie śmietanowym z kolorowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dzisiejsze danie jest wytworem mojej wyobraźni…na taki pomysł wpadłam w trakcie zakupów. Mięso wspaniale przeszło aromatem wędzonki, cudownie skomponowało się ze śliwkową wkładką, a całość zachwycała fantastycznym aromatem i efektownym wyglądem :) Polecam !!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kurczaka:

    4 udka (podzieliłam 2 części i pałek nie faszerowałam, ale je również można wypełnić śliwkami i owinąć boczkiem)
    12 śliwek suszonych
    8 plastrów boczku wędzonego
    100ml śmietany do zupy lub 30%
    2 łyżeczki mąki
    kilka plasterków masła
    tymianek
    oregano
    papryka słodka
    papryka ostra
    kolendra
    sól, pieprz

    Składniki na ryż kolorowy:

    2 torebki ryżu
    masło
    3/4 opakowania curry
    1/2 puszki kukurydzy
    1 papryka czerwona (ja kupiłam puszkę „kukurydza z papryką” i to był mój błąd, bo papryki była ilość śladowa)
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w boczku faszerowany suszonymi śliwkami w sosie śmietanowym z kolorowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dzielimy na 2 części, można też kupić samych podudzi. Pałki zapiekałam bez dodatków. Podudzia myjemy, oczyszczamy i wsuwamy palec między skórę a kość, oddzielamy je od siebie na całej długości kości, koniec kości wykręcamy ruchem okrężnym. W ten sposób uzyskujemy miejsce na 2-3 śliwki suszone. Następnie zapinamy śliwki wewnątrz kurczaka za pomocą wykałaczek.
  • 2. Owijamy plastrami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ziołami: tymiankiem, oregano, kolendrą, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Obkładamy kilkoma plastrami masła. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 3. W tym czasie gotujemy ryż na sypko.
  • 4. Po schłodzeniu wkładamy mięso do piekarnika na 40min. w 200st pod przykryciem, po tym czasie pieczemy mięso jeszcze 20min. bez przykrycia. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Wyjmujemy mięso, a do wytopionego tłuszczu wlewamy i mieszamy śmietankę dokładnie połączoną z mąką. Wkładamy mięso ponownie do naczynia i do piekarnika na 15-20min. Po tym czasie mięso i sos są już gotowe.
  • 5. Ugotowany ryż wysypujemy z torebek na patelnię i podgrzewamy na maśle. Dodajemy kukurydze i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy curry i sól wg uznania.

Porady

Mięso podajemy z ryżem lub opcjonalnie z ziemniakami oraz z ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować