Kurczak w cieście francuskim z farszem szpinakowo-serowym

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cała moja rodzina uwielbia ciasto francuskie, a ja w sprytny sposób przemyciłam w nim szpinak, którego w innej formie nie chce jeść córka a w takiej prosi o dokładkę ;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka

    -2 ząbki czosnku

    -200g. świeżego szpinaku

    -1/4 kostki masła

    -100g. sera feta

    -1 duże opakowanie ciasta francuskiego (375g.)

    -1 jajko

    -mleko

    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w cieście francuskim z farszem szpinakowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić nacięcie z boku tworząc "kieszonkę" na farsz.

    Masło roztopić i wymieszać ze startym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym nasmarować filety.

    W rondelku podgrzać na oliwie umyty i osuszony szpinak , dodać starty ząbek czosnku i chwilę podsmażać, aż zmięknie.

    Wymieszać z pokrojonym drobno serem feta. Wypełnić nadzieniem kieszonki.

    Piekarnik rozgrzać do 180`C.

    Na blasze położyć papier do pieczenia. Na wierzchu ułożyć 4 kwadraty z ciasta francuskiego. Po obu bokach ciasta ponacinać brzegi tworząc paski, a środek pozostawiając w całości. Na środku
    położyć filety i zawinąć paski do środka zakrywając cały filet.

    Ciasto posmarować z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem i piec w piekarniku ok.50minut.



Porady

Propozycja podania z rukolą i pomidorkami koktajlowymi i grzankami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Filet z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować