Ma bardzo ciekawy smak i jest łatwy w przygotowaniu.
2 godz.
Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-kawałek startego korzenia imbiru
-pół papryczki chili
-250 ml sosu słodko-kwaśnego do sajgonek (np. tao tao w buteleczce)
-kilka kropel sosu sojowego
-sok z połowy cytryny
-ząbek czosnku
-opakowanie mrożonki chińskiej
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-olej do smażenia
Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir, pokrojoną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek mieszamy z połową sosu słodko-kwaśnego. Marynatą smarujemy kawałki kurczaka, skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym i wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
2.Po upływie tego czasu kurczaka smażymy na patelni do miękkości. Dodajemy mrożonkę chińską i dusimy 15 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostały sos słodko kwaśny. Wszystko dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem.
Porady
-Jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki do kurczaka możemy dodać całą papryczkę chili i curry.
Komentarze