Kurczak po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oprószyć solą, pieprzem,rozmarynem. Smażyć na patelni z obydwu stron.Paprykę pokroić w krótkie paski,cebulę i czosnek w drobną kostkę a cukinie w pół-talarki
2.Usmażonego kurczaka przełożyć do rondla a na pozostały tłuszcz wrzucić warzywa i zrumienić, następnie osączyć i dodać do mięsa.
3.Zalać bulionem, dodać przyprawę do kurczaka po węgiersku i dusić pod przykryciem przez około 20- 25 minut. Kurczaka wyjąć z sosu. Jogurt wymieszać z mąką, dodać 2 łyżki sosu, rozrobić i wlać do pozostałego sosu. Dokładnie wymieszać.
4.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać oliwę, obydwie mąki i wyrobić gładkie ciasto
5.Rękami oprószonymi mąką odrywać od ciasta małe kawałki i formować podłużne kluseczki.
Ugotować je w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu odcedzić
Komentarze