UDKA PO GRECKU

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto powiedział, że można w ten sposób przyrządzać tylko rybę? :) Kurczak w połączeniu z warzywami w tej odsłonie nadaje daniu niepowtarzalny smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    2 udka z kurczaka
    4 średnie marchewki
    60 g sera feta

    CZWARTY SKŁADNIK:
    1/3 sporego selera

    DODATKOWO:
    olej
    łyżka sosu sojowego
    łyżeczka pieprzu cytrynowego
    liście laurowe 3 sztuki
    ziele angielskie 4 sztuki
    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, cukier do smaku

    TYLKO DEKORACJA:
    sałata lodowa
    ogórek zielony
    kukurydza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Udka po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy je następnie ze skór i kości i rozdrabniamy nożem lub ręcznie na małe kawałki.
  • 2. Marchewkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości podlewając wodą i odrobiną oleju. Do warzyw dodajemy koncentrat, ziele i liście laurowe według uznania, pieprz cytrynowy i sos sojowy. Na koniec doprawiamy solą i cukrem według smaku.
  • 3. Pokrojone udka wykładamy na półmisek. Warzywa nakładamy dużą łyżką na kurczaka, na to sypiemy rozkruszoną fetę, a oprócz tego kilka większych kostek fety. Ozdabiamy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler Sery Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować