Tak posmakował nam kurczak po francusku że zrobiłam po raz drugi, tym razem w wersji z papryką, czerwoną cebulą i winogronami. Polecam gorąco, szybko się robi i w smaku jest doskonały :)
60 min
Składniki:
8 udek z kurczaka (bez podudzi)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, inne ulubione zioła
2 łyżki masła klarowanego
2 mniejsze czerwone cebule
po 1/3 papryki żółtej i czerwonej
po 150 g jasnych i ciemnych winogron
200 ml. białego wytrawnego wina + 300 ml. dowolnego bulionu
łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu, jeżeli uważamy że jest za rzadki
Kurczak po francusku z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone udka posolić i posypać przyprawami, odstawić przynajmniej na godzinę, najlepiej gdyby tak poleżały w lodówce przez całą noc.
Zrumienić je na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego i ułożyć w głębszym naczyniu do zapiekania.
2.Cebulki i papryki pokroić dowolnie, lekko przesmażyć na reszcie masła, dołożyć do mięsa
3.Obłożyć wypestkowanymi winogronami, zalać bulionem wymieszanym z winem.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika, dusić pod przykryciem ok. 15 minut, następne 25 minut (temp. 180 stopni) podpiekać bez przykrycia, w tym czasie częsć sosu wyparuje.
Gotowe wyłożyć na półmisek, sos wg uznania można zagęscić oprószając go mąką, polać nim mięso.
Komentarze