KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM

4.48 (155 ocen)

Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw. Potrawa jest wyborna.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
    •filety 3 szt.
    •miód 1 łyżka
    •sos sojowy ciemny 2 łyżki
    •pieprz 1/3 łyżeczki
    •przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki

    •bulion drobiowy ciepły 300 ml.
    •papryka czerwona 1/2 szt.
    •papryka zielona 1/2 szt.
    •papryka żółta 1/2 szt.
    •cebula 1/2 szt.
    •marchew 2 małe szt.
    •brokuł kilka różyczek
    •dymka cebuli 1 szt.
    •pieczarki 2 szt.
    •kapusta pekińska 3-4 liście
    •olej ryżowy do smażenia

    Sos słodko- ostry:
    •papryczka chili 1 szt.
    •marchew 1 mała szt.
    •woda 1/3 szkl.
    •sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki )
    •ananasa 3 krążki ( może być z puszki )
    •ocet 1 łyżeczka
    •cukier 2 łyżki
    •sól 1 szczypta
    •ketchup łagodny 1 łyżka

    Dodatkowo:
    •makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe
    •cebula prażona do posypania

Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Kurczak po chińsku ze smażonym makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc.
  • 2. Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski.
  • 3. Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy papryki, brokuł, marchew i kapustę na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zaczną się przypiekać wlewamy bulion i dodajemy kurczaka z pieczarkami ( te wszystkie czynności wykonujemy na wysokim gazie ). Bulion ze wszystkimi składnikami gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ).
  • 4. Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem.
  • 5. Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami. Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut. Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli i prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować