Kurczak po chińsku z ryżem

4.41 (179 ocen)

Odrobina egzotyki i odejście od znanych nam smaków:). Jak zawsze danie szybkie i proste, wprost stworzone do zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień.

Składniki:

  • 200g ryżu
    2 filety z kurczaka
    2 papryki
    2 pory
    2 marchewki
    sos sojowy
    olej sezamowy
    sól, pieprz
    po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.41 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety i paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchewkę w słupki.
  • 2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut.
  • 3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Wybierz też inne przepisy na dania z ryżem

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować