Jestem studentką, ale wolne chwile chętnie spędzam w kuchni. Gotuję dla rodziny i przyjaciół.Przepis na tego kurczaka mam od znajomej.Danie przygotowuję na specjalne okazje.
Kurczak po andaluzyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połowy grejpfruta wyciskamy
do rondelka sok, usuwamy
pestki. Dodajemy rozgniecione
żurawiny i goździki, doprawiamy
miodem, solą i pieprzem. Mieszamy
i zagotowujemy. Pozostałą połowę i drugiego grejpfruta
obieramy, wykrawamy miąższ,
kroimy i wkładamy do sosu.
2.Udka myjemy i osuszamy.
Na patelni roztapiamy masło
i rumienimy udka z obu stron.
Przekładamy do brytfanny, polewamy
sosem i pieczemy ok. 40
minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C. W czasie
pieczenia udka przewracamy
i w razie potrzeby polewamy
sosem. Podajemy z ryżem,
ziemniakami lub frytkami.
Komentarze