Kurczak po andaluzyjsku

5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Jestem studentką, ale wolne chwile chętnie spędzam w kuchni. Gotuję dla rodziny i przyjaciół.Przepis na tego kurczaka mam od znajomej.Danie przygotowuję na specjalne okazje.

  • 55 min

Składniki:

  • ● 4-5 udek kurczaka
    ● 2 czerwone grejpfruty
    ● 10 dag mrożonych
    żurawin lub 1/2 szklanki
    dżemu żurawinowego
    ● 3 łyżki masła
    ● 2-3 łyżki miodu
    ● 1/4 łyżeczki goździków
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po andaluzyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połowy grejpfruta wyciskamy
    do rondelka sok, usuwamy
    pestki. Dodajemy rozgniecione
    żurawiny i goździki, doprawiamy
    miodem, solą i pieprzem. Mieszamy
    i zagotowujemy. Pozostałą połowę i drugiego grejpfruta
    obieramy, wykrawamy miąższ,
    kroimy i wkładamy do sosu.
  • 2. Udka myjemy i osuszamy.
    Na patelni roztapiamy masło
    i rumienimy udka z obu stron.
    Przekładamy do brytfanny, polewamy
    sosem i pieczemy ok. 40
    minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C. W czasie
    pieczenia udka przewracamy
    i w razie potrzeby polewamy
    sosem. Podajemy z ryżem,
    ziemniakami lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować