Przeniesiecie się razem ze mną razem z mroźniej, zimowej krainy do miejsca w którym jest gorąco, słonecznie i smacznie – zapraszam na prostego ale bardzo oryginalnego kurczaka po marokańsku :D
25 min
Składniki:
750 gramów filetów z udźca kurczaka lub udek
1 cebula
Marynata
2 ząbki czosnku
1 kiszona cytryna
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki cuminu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka brązowego cukru ( dla tych którzy nie lubią bardzo kwaśnych smaków – dodać podczas smażenia )
1łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka oliwy
Dodatki
100 gramów oliwek zielonych
Garść świeżej kolendry
Kurczak po marokańsku z kiszoną cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną cytrynę miksujemy w całości z czosnkiem i imbirem na pastę, dodajemy cumin, sól, pieprz i kurkumę i oliwę – całość starannie mieszamy. Umytego i osuszonego kurczaka przekładamy do marynaty i marynujemy do minimum godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ( ściągamy nadmiar marynaty ale jej nie wyrzucamy ) aż do zarumienienia. Kiedy kurczak będzie już złoty dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy wszystko około 2 minut, wlewamy marynatę i dusimy razem do miękkości mięsa tj. jakieś 10 minut. Kurczaka podajemy z posiekanymi oliwkami zielonymi i kolendrą z kuskusem lub ryżem.
Komentarze