Kurczak pieczony z pomarańczami, cytryną i rozmarynem

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczny, soczysty i aromatyczny :) Sposób na tego kurczaka nie należy do dietetycznych, ale warto spróbować chociaż raz ;) Najlepiej przygotować takiego kurczaka już dzień wcześniej, aby w pełni przeszedł smakiem :) Po upieczeniu kurczaka, powstaje bardzo smaczny sosik

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1 średni kurczak
    - 3/4 kostki masła
    - pęczek tymianku
    - 1 cytryna
    - 1 pomarańcza
    - 1 łyżka miodu
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony z pomarańczami, cytryną i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy (to ważne).
  • 2. Tymianek siekamy. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce. Do miękkiego masła dodajemy: tymianek, skórkę z cytryny, łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu, sporo soli i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Dzień wcześniej nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz masą maślaną (najlepiej również pod skórą piersi). Do środka kurczaka wkładamy kilka gałązek tymianku, oraz obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę.
  • 4. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 1h w 180-190 stopniach.
  • 5. Po upieczeniu przykrywamy kurczaka folią aluminiową na jakieś 10-15 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować