KURCZAK PIECZONY Z POMARAŃCZAMI

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Drób na moim stole gra wazna rolę, ponieważ bardzo lubią go dzieci, czesto więc wymyslam nowe dania, nowe smaki. Tak powstał ten kurczaczek

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka ok 1,5 kg
    1 duża pomarańcza
    2 łyżki masła
    rozmaryn świeży- 2 gałązki
    papryka słodka mielona
    sól,pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka płuczemy, obsuszamy. Nacieramy w środku i na zewnatrz solą i pieprzem. W srodku

    nacieramy też słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Pomarańczę obieramy, usuwamy

    białą skórkę, kroimy na cząstki. Wkładamy do srodka kurczaka.Wkładamy też rozmaryn,

    Zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Smarujemy z wierzchu masłem. Zapiekamy 1 godz.

    Po tym czasie jeszcze ok 10 minut bez przykrycia żeby się zrumienił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Owoce Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować