Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Coś dla amatorów połączeń mięsa z owocami. Choć sok z mandarynek jest tylko subtelnie wyczuwalny, to nadaje kurczakowi fantastyczny aromat i sprawia, że jest kruchy. Czosnek i majeranek nadają mięsu charakteru i aromatu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok wyciśnięty z 2 mandarynek
    1/2 główki czosnku
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka majeranku
    świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony z mandarynkami, czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę wymieszać z sokiem z mandarynek. Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie z zewnątrz i w wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Połówkę główki czosnku (w łupince) umieścić wewnątrz kurczaka. Mięso polać oliwą z sokiem. Dokładnie natrzeć marynatą. Kurczaka wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na 2 godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki. Przełożyć na blaszkę z rusztem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz. i 10 minut. Przed rozkrojeniem pozostawić mięso na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły.

Porady

Dla wzmocnienie aromatu do marynaty można dodać odrobinę skórki startej z mandarynki. Zamiast oliwy, do marynaty można dodać olej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować