Kurczak pieczony w całości z cebulą, czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie z wierzchu i wewnątrz solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, oregano i szałwią. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc).
2.Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć.
3.Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść.
4.Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Worek związać i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1, 5 godziny (funkcja piekarnika góra - dół). Po tym czasie rozciąć woreczek i dopiekać jeszcze około 10 minut.
Komentarze