Kurczak pieczony na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem i pozostałymi przyprawami. Powstałą marynatą zalewamy dokładnie podudzia z kurczaka i odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, ryż wysypujemy z torebek. Na blaszkę o wymiarach 36x24 wykładamy suchy ryż, na to kładziemy pokrojoną cebulę i podudzia.
2.Sos: w garnku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy oraz keczup. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy ryż i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C 90 minut. Po godzinie podudzia przekręcamy na drugą stronę. Ryż wykładamy na talerz układamy podudzie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze