Kurczak panierowany pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię przygotowywać dania z kurczaka w różnych postaciach.

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dag makaronu świderki
    filet z piersi kurczaka
    panierka do kurczaka(polecam panierkę pikantną)
    3 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    3/4 szklanki mleka
    10 dag startego zółtego sera
    1/2 szklanki śmietany 18%
    tymianek
    pieprz
    sól

Kurczak panierowany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Obtoczyć w panierce i wrzucać na rozgrzaną patelnię z oliwą.
  • 2. Następnie na drugiej patelni przygotować sos beszamelowy - wrzucić na rozgrzaną patelnię masło, dodać mąkę i przygotować zasmażkę. Stale mieszając dodajemy stopniowo mleko, aż do powstania jednolitej konsystencji. Następnie, wciąż mieszając, dodajemy starty ser oraz tymianek, sól i pieprz do smaku. Na koniec sos rozprowadzamy śmietaną i od razu podajemy.

Porady

Sos należy przygotowywać cały czas na małym ogniu. Nie nadaję się on do odgrzewania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy