Kurczak jogurtowy

0 (0 ocen)

Smaczny kurczak pieczony, mięsko rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    150 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka curry
    1 łyżka octu winnego
    Szczypta chilli
    Sól morska
    Pieprz kolorowy

Kurczak jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W kubeczku umieścić jogurt, ocet i olej, dodać świeżo mielony pieprz i sól morską, wsypać szczyptę chilli, wsypać łyżkę curry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do miseczki. Dokładnie wszystko razem wymieszać.

    Kurczaka umyć, osuszyć, umieścić w metalowej misce.

    Kurczaka zalać marynata jogurtową, starannie wymieszać aby kurczak był cały pokryty. Wstawić na noc do lodówki.

    Na drugi dzień kurczaka przełożyć do rękawa lub naczynia żaroodpornego. Piec przez około godzinę w 190stopniach. Na 20 minut przed końcem rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę naczynia.

    Jogurtowego kurczaka podawać z ziemniakami i surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy