Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim

4.43 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

garnek rzymski

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 nieduży kurczak
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    pieprz ziołowy
    gałązki tymianku
    oliwa
    kilka ziemniaków


Wystaw ocenę:

4.43 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak i ziemniaki w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem.
    Garnek rzymski namoczyć na 15 min w zimnej wodzie, wyjąć lekko osuszyć.
    Kurczaka ułożyć w garnku, Ziemniaki obrać, naciąć z jednej strony . Posypać przyprawami, skropić oliwą. Podlać ok pół szkl wody.
    Garnek rzymski przykryć i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić czas 1 godzina i 10 min. i temp 200 st.
    10 min przed zakończeniem pieczenia odkryć garnek, można kurczaka i ziemniaki posmarować rozrobionym z wodą miodem dla uzyskania ładnego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować