Kurczak i warzywa w zielonym curry z nutą kokosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, cukinie i marchewki obieramy ze skórki - wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski.
Piersi z kurczaka myjemy i również kroimy w paseczki - solimy i pieprzymy.
2.Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zarumieni.
Dorzucamy warzywa, na samym początku marchewki, ponieważ potrzebują więcej czasu by zmięknąć. Smażymy przez ok 5-6 minut i dorzucamy papryki. Smażymy kolejne kilka minut i na samym końcu dodajemy cukinię.
3.Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się podsmażą i zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe i zielone curry.
Dusimy wszystko przez chwilę.
4.Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Porady
Wybór warzyw zależy od naszej wyobraźni - dobrym pomysłem jest dodanie posiekanego pora, skórki z limonki lub liści kaffiru.
Komentarze