Kurczak i warzywa w zielonym curry z nutą kokosu

0 (0 ocen)

  • 25 min

Orient na talerzu - słodko kwaśne danie, z dodatkiem mleka kokosowego.

  • 25 min

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 pomarańczowa papryka
    3 marchewki
    1 cukinia
    200 ml mleczka kokosowego
    2 łyżeczki zielonej pasty curry
    olej z orzeszków ziemnych
    ryż basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak i warzywa w zielonym curry z nutą kokosu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, cukinie i marchewki obieramy ze skórki - wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski.

    Piersi z kurczaka myjemy i również kroimy w paseczki - solimy i pieprzymy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zarumieni.

    Dorzucamy warzywa, na samym początku marchewki, ponieważ potrzebują więcej czasu by zmięknąć. Smażymy przez ok 5-6 minut i dorzucamy papryki. Smażymy kolejne kilka minut i na samym końcu dodajemy cukinię.
  • 3. Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się podsmażą i zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe i zielone curry.
    Dusimy wszystko przez chwilę.
  • 4. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Porady

Wybór warzyw zależy od naszej wyobraźni - dobrym pomysłem jest dodanie posiekanego pora, skórki z limonki lub liści kaffiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować