Ten pyszny faszerowany kurczak od lat gości na moim stole. Zajada się nim cała nasza rodzina.Super smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale również na zimno, np. z pieczywem.
Składniki:
● 1 kurczak (ok. 1 kg)
● 2 jajka
● 4 kromki czerstwej bułki
● 100 ml gęstej śmietany kremówki
● 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej, np. meksykańskiej albo chińskiej
● łyżka musztardy
● cebula
● olej
● sól
● pieprz
Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie płuczemy,
osuszamy i nacieramy solą
i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Odstawiamy na godzinę
w chłodne miejsce.
2.Jajka wbijamy do miski, dodajemy
śmietanę i musztardę.
Dokładnie mieszamy.
3.Robimy farsz: mieszankę
warzywną rozmrażamy, osączamy
z wody na sicie. Cebulę
drobno siekamy. Z kromek bułki
odkrawamy skórkę, miąższ
kroimy w niewielką kostkę. Do
masy jajeczno-śmietanowej
dodajemy osączoną mieszankę
warzywną, cebulę i bułkę oraz
nieco soli i pieprzu do smaku
i dokładnie mieszamy.
4.Kurczaka nadziewamy farszem,
zszywamy bawełnianą
nicią lub spinamy wykałaczkami.
Układamy w wysmarowanej
olejem brytfannie i pieczemy
ok. 1,5 godz. w temp. 200 °C.
Komentarze