Kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób

Smaczny na gorąco i na zimno

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kurczak 1,5 kg
    50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    1 mała cebula
    10 dkg mrożonego groszku i marchewki
    przyprawy wg uznania

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem filetujemy kurczaka nacieramy go przyprawami ja użyłam wegety , czosnku i słodkiej papryki.Wkładamy do lodówki na całą noc.Podczas filetowania trzeba uważać aby nie uszkodzić skórki. Jeśli już tak się stanie musimy otwór zaszyć aby nie wychodził tamtędy farsz.
  • Kurczak faszerowany 2. Mięso mielone przyprawiamy do smaku . Dodajemy posiekaną cebulkę, podgotowaną marchewkę z groszkiem. Następnie faszerujemy kurczaka.
  • Kurczak faszerowany 3. Kurczaka zaszywamy , nadajemy mu ładny kształt . Układamy w brytfance . Wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do temp.200 stopni z termoobiegiem Pieczemy ok. 1 godziny
  • Kurczak faszerowny 4. Kurczak po upieczeniu.

Porady

Kurczaka można napełnić farszem wg uznania. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. W czasie pieczenia kurczaka można podlewać sosem z pieczenia lub odrobiną wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony