Kurczak do pyaza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli.Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.

  • 60 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI:

    * udka z kurczaka – 2 szt

    * olej – 80 ml

    * duża cebula – 2 szt

    * starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka

    * przyprawa garam masala – 1 płaska łyżeczka

    * czosnek – 1 duży ząbek

    * chili – 0,5 łyżeczki

    * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki

    * kardamon – 2 szt

    * pieprz ziarnisty – 2 szt

    * gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki

    * letnia woda – 150 ml

    * sok z cytryny – 1 łyżka

    * zielona papryczka chili – 1 szt



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak do pyaza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.

    Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane ząbki czosnku, mieloną kolendrę, kardamon i pieprz – dokładnie mieszamy.

    Dodajemy gęsty przecier pomidorowy i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

    Uważajmy, by czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.

    Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.

    Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).

    Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.

    Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować