Kurczak duszony z plackami na sodzie

4.47 (156 ocen)

  • 15 min

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiła go jeszcze moja babcia i prababcia. Na szczególne okazje zamiast kurczaka, dodajemy królika. Danie jest jednogarnkowe i zarazem przepyszne.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    4 ćwiartki z kurczaka
    3 duże marchewki lub 4 mniejsze
    2 małe pietruszki
    ¼ selera
    2 duże cebule
    ok. ¼ kapusty włoskiej
    ok. 20 dag słoniny
    ¾ szklanki zimnej wody

    Na placki:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    zsiadłe mleko lub kefir (ile zabierze)
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Kurczak duszony z plackami na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak duszony z plackami 1. Na dno dużego garnka wyłożyć pokrojoną słoninę w paski. Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyć, ułożyć na słoninie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w julienne (cienkie paski „zapałki”), a cebulę w pół-plasterki, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa ułożyć na mięsie, podlać wodą. Zrobić placki: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać. Dodać zsiadłe mleko lub kefir (tyle, ile zabierze) i wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok. 0,5 cm placek, pokroić na kilka mniejszych, ułożyć w garnku na warzywach. Garnek szczelnie przykryć, jeżeli w pokrywce jest dziurka, należy ją zakleić kawałkiem ciasta. Całość dusić ok. 1 godzinę.

Porady

Zamiast kurczaka można dodać królika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować