Kurczak curry w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy curry (3 łyżeczki) .
2.Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy na tarce, obrać 2 pomarańcze (z błonek), pokroić w małą kostkę.
3.Sos
1 szklanka soku z pomarańczy, ocet, cukier, ketchup , miód dokładnie wymieszać i zagotować. W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu, która posłuży nam do zagęszczenia sosu.
4.Pomarańcz pokrojoną w kostkę i startą skórkę dodać do fileta z kurczaka. Chwilę podsmażyć, dodać szczyptę chili, cały czas mieszając, wlać sos, doprawić solą i pieprzem do smaku. (troszkę sosu zostawić na polanie dania do dekoracji)
5.Kurczaka curry w sosie pomarańczowym podajemy z ryżem brązowym ale oczywiście może być biały. Smacznego:)
Komentarze