Kurczak curry w sosie pomarańczowym

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Bardzo aromatyczny kurczak curry, słodko – kwaśny sos z bardzo wyczuwalną nutą pomarańczy. Polecamy:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś
    2 pomarańcza
    2 torebki ryż ( u nas brązowy)
    olej do smażenia
    szczypta chili
    sól i pieprz

    Sos:
    1 szklanka soku z pomarańczy (może być sok z kartonu)
    2 łyżki octu
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki ketchupu
    2 łyżki miodu
    2 łyżki wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:
    2 cytryny
    1 pomarańcz
    2 kulki winogronu ciemnego
    listki mięty
    sałata lodowa

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak curry w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak curry 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy curry (3 łyżeczki) .
  • 2. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy na tarce, obrać 2 pomarańcze (z błonek), pokroić w małą kostkę.
  • sos 3. Sos

    1 szklanka soku z pomarańczy, ocet, cukier, ketchup , miód dokładnie wymieszać i zagotować. W oddzielnym naczyniu wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną i dodać do sosu, która posłuży nam do zagęszczenia sosu.
  • kurczak curry w sosie pomarańczowym 4. Pomarańcz pokrojoną w kostkę i startą skórkę dodać do fileta z kurczaka. Chwilę podsmażyć, dodać szczyptę chili, cały czas mieszając, wlać sos, doprawić solą i pieprzem do smaku. (troszkę sosu zostawić na polanie dania do dekoracji)
  • Smacznego:) 5. Kurczaka curry w sosie pomarańczowym podajemy z ryżem brązowym ale oczywiście może być biały. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować