Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran

4.5 (164 ocen)

  • 45 min

dla miłośników pikantnego jedzenia:)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 cebula
    kilka pomidorków koktajlowych ( u mnie 12 sztuk)
    pomidory suszone w oleju
    40 ml białego wina
    20 ml sosu śliwkowego
    10 ml octu ryżowego
    10 ml sosu sojowego
    olej do smażenia
    przyprawa Curry
    imbir mielony
    sól morska

    Orientalna mieszanka przypraw Michela:
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    imbir mielony
    kolendra cała
    kminek mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak orientalny po michelsku według przepisu michel moran - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran 1. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty. W misce obtaczamy kurczaka w mieszance przypraw Michela oraz w soli, curry i imbirze. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomidory suszone w cienkie paski. Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju. Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie. Ważne jest by kurczak nie był suchy. Powinien zostać soczysty w środku.
  • Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran 2. Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz, a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy. Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok. Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
  • Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran 3. Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka. Smażymy ok. 12 minut, tak by pozostały soczyste. Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.
  • Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran 4. Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem.
  • Kurczak orientalny po Michelsku według przepisu Michel Moran 5. Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/217/doradca-smaku-odc-43-kurczak-orientalny-po-michelsku.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować