2 piersi z kurczaka
1 cebula
kilka pomidorków koktajlowych ( u mnie 12 sztuk)
pomidory suszone w oleju
40 ml białego wina
20 ml sosu śliwkowego
10 ml octu ryżowego
10 ml sosu sojowego
olej do smażenia
przyprawa Curry
imbir mielony
sól morska
Kurczak orientalny po michelsku według przepisu michel moran - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na równe płaty. W misce obtaczamy kurczaka w mieszance przypraw Michela oraz w soli, curry i imbirze. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomidory suszone w cienkie paski. Woka lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i wlewamy odrobinę oleju. Przyprawione płaty kurczaka podsmażamy przez 3-4 minuty, jeśli płaty kurczaka są cienkie. Ważne jest by kurczak nie był suchy. Powinien zostać soczysty w środku.
2.Po tym czasie pierś kurczaka wykładamy na osobny talerz, a na pozostały na patelni olej wrzucamy cebulę i smażymy. Gdy cebula się zarumieni i wymiesza z przyprawami na patelni, dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, mieszając. Następne dolewamy ocet ryżowy i smażymy aż ocet odparuje. W tym czasie rozgniatamy lekko pomidorki, żeby puściły sok. Dolewamy sos sojowy i zmniejszamy ogień. Następnie dolewamy białe wino i przyprawiamy według uznania mieszanką przypraw Michela. Smażymy mieszając. Na końcu dolewamy sos śliwkowy.
3.Do tak przygotowanego sosu w woku wkładamy z powrotem płaty piersi z kurczaka. Smażymy ok. 12 minut, tak by pozostały soczyste. Po tym czasie wykładamy kurczaka na talerz i polewamy obficie sosem.
4.Kurczak doskonale smakuje z białym gotowanym ryżem.
5.Przepis wykonany krok po kroku przez Michael Moran znajduje się: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/przepis/id/217/doradca-smaku-odc-43-kurczak-orientalny-po-michelsku.html
Komentarze