Kurczak nabity na butelkę:)

4.5 (159 ocen)

  • 10 min

Złocisty kurczak oblany piwem:)

  • 10 min

Składniki:

  • Cały kurczak
    ulubione przyprawy do kurczaka
    butelka PIWA ( najlepiej Tyskie czy inne równie mocno gazowane)
    trochę oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak nabity na butelkę:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nabity na butelkę 1. Kurczaczka myjemy ,
    obtaczamy ulubionymi przyprawami, nabijamy na otwartą butelkę piwa , tak ,żeby centymetr szyjki butelki wystawał z szyjki kurczaczka:)
    ustawiamy w naczyniu żaroodpornym bądź blasze ( dlatego ,żeby nie zalać piekarnika:)) z odrobina oleju
    i wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika
    pieczemy jakieś 45 minut...

    Po niedługim czasie z butelki zacznie wychodzić piana polewając naszego kurczaka:)

    Mięska nie czuć w smaku bardzo alkoholem.
    spokojnie można podawać dzieciom-jak wiadomo alkohol wyparowuje:)

    zresztą spływa po skórze i nie wchłania się w mięsko:)

Porady

jeżeli po 15-20 minutach nie zacznie wylatywać piana można dosypać do piwa trochę soli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować