Kurczak nabity na butelkę:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaczka myjemy ,
obtaczamy ulubionymi przyprawami, nabijamy na otwartą butelkę piwa , tak ,żeby centymetr szyjki butelki wystawał z szyjki kurczaczka:)
ustawiamy w naczyniu żaroodpornym bądź blasze ( dlatego ,żeby nie zalać piekarnika:)) z odrobina oleju
i wkładamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika
pieczemy jakieś 45 minut...
Po niedługim czasie z butelki zacznie wychodzić piana polewając naszego kurczaka:)
Mięska nie czuć w smaku bardzo alkoholem.
spokojnie można podawać dzieciom-jak wiadomo alkohol wyparowuje:)
zresztą spływa po skórze i nie wchłania się w mięsko:)
Porady
jeżeli po 15-20 minutach nie zacznie wylatywać piana można dosypać do piwa trochę soli
Komentarze