Kurczak na zielonej chmurce

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dla Wszystkich lubiących zielone szaleństwo :-)

  • 10 min

Składniki:

  • *pierś kurczaka
    *szpinak liście świeży lub mrożony
    *śmietana słodka 12 %
    *ser żółty (2-3 plastry)
    *margaryna lub masło
    *czosnek świeży
    *przyprawy-wegeta,pieprz cytrynowy,tymianek,oregano,papryka słodka,sól,pieprz

Kurczak na zielonej chmurce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka w całości obtaczamy w przyprawach z odrobina oleju ,żeby lepiej się przykleiły przyprawy ( wegeta,pieprz cytrynowy,tymianek,
    oregano,papryka słodka,czosnek).Na patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy kurczaka,smażymy na większym ogniu aby się zrumienił z każdej strony,następnie zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką aby doszedł , od czasu do czasu przewracamy i polewamy powstałym sosem.Szpinak myjemy,suszymy,dodajemy
    całe liście do garnka na odrobinie margaryny,solimy,pieprzymy i czekamy chwilkę aż zmięknie,
    dodajemy ząbek czosnku i wlewamy śmietankę,chwile dusimy ,pod koniec dodajemy ser żółty aby powstał sos śmietanowo-serowy.Wykładamy na talerz,najpierw szpinak w sosie i na to kurczak.Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy