Wyrazista w smaku, sycąca i rozgrzewająca potrawa. W sam raz na obiad w chłodne dni.
45 min
Składniki:
Na dwie porcje:
- 2 średniej wielkości piersi z kurczaka;
- 30 dużych pieczarek;
- 3 duże ziemniaki;
- 1/4 dużej cebuli;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki;
- przyprawa typu vegeta;
- sól, pieprz;
- 1/2 kostki masła;
- słodki sos chili;
- olej roślinny do smażenia placków
Kurczak na ziemniaczanym placku z pieczarkami i słodkim sosem chili. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić, natrzeć przyprawą typu vegeta; usmażyć na ceramicznej patelni bez tłuszczu lub upiec w piekarniku.
2.Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w plastry, udusić w maśle ze szczyptą soli i pieprzu.
3.Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, jajko, mąkę, pieprz i dokładnie wymieszać.
Z ziemniaczanej masy usmażyć na niewielkiej ilości oleju 2 duże placki.
4.Placki przełożyć na talerze. Na placki wyłożyć po jednej pokrojonej w plastry piersi oraz porcję pieczarek. Piersi polać słodkim sosem chili.
Porady
Mąki do masy ziemniaczanej można dodać mniej lub więcej w zależności od tego, ile soku puszczą starte ziemniaki. Masa nie może być ani za gęsta, ani zbyt lejąca.
Komentarze