Kurczak na rukoli w mandarynkach i zurawinie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten wymyśliłam sama. Jest to lekka i pyszna sałatka, a w dodatku jest szybka w przygotowaniu. Robię ja zawsze dla znajomych i zawsze talerze są puste :-).

  • 30 min

Składniki:

  • -Rukola (lub inna ulubiona sałata)
    -2 podwójne piersi z kurczaka
    -30dag. żurawiny
    -4-6 mandarynek
    -30dag orzechów (dowolne)
    -2-łyżeczki miodu
    -olej/oliwa
    -przyprawy
    Sos
    -mały jogurt naturalny
    -2-4 łyżki majonezy
    -puszka brzoskwiń

Kurczak na rukoli w mandarynkach i zurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rukolę myjemy i osuszamy
    2.Kurczaka kroimy w grubą kostkę i marynujemy go w soli i pieprzu z dodatkiem miodu i oleju(Oleju tak ok 2 łyżek) + ulubione przyprawy luz zioła. Po 30min. kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Studzimy
    3.Mandarynki obieramy i oczyszczamy dzieląc na cząstki
    4. Orzechy obieramy i prażymy przez chwilę na patelni
    5.Sos: Jogurt łączymy z majonezem, brzoskwinie wraz s sokiem blendujemy na jednolitą masę i łączymy z wcześniej wymieszanym jogurtem i majonezem-doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz możemy dodać trochę cukru i soku z cytryny ( sos powinien mieć słodkawy smak)
    6. Rukole układamy na talerzu, Wykładamy na nią kurczaka, posypujemy żurawina, orzechami i mandarynkami- całość polewamy sosem jogurtowo brzoskwiniowym . Smacznego.

Porady

Zamiast sosu brzoskwiniowo-jogurtowego można zrobić zwykły winegret.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy