Przepis ten wymyśliłam sama. Jest to lekka i pyszna sałatka, a w dodatku jest szybka w przygotowaniu. Robię ja zawsze dla znajomych i zawsze talerze są puste :-).
30 min
Składniki:
-Rukola (lub inna ulubiona sałata)
-2 podwójne piersi z kurczaka
-30dag. żurawiny
-4-6 mandarynek
-30dag orzechów (dowolne)
-2-łyżeczki miodu
-olej/oliwa
-przyprawy
Sos
-mały jogurt naturalny
-2-4 łyżki majonezy
-puszka brzoskwiń
Kurczak na rukoli w mandarynkach i zurawinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Rukolę myjemy i osuszamy
2.Kurczaka kroimy w grubą kostkę i marynujemy go w soli i pieprzu z dodatkiem miodu i oleju(Oleju tak ok 2 łyżek) + ulubione przyprawy luz zioła. Po 30min. kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Studzimy
3.Mandarynki obieramy i oczyszczamy dzieląc na cząstki
4. Orzechy obieramy i prażymy przez chwilę na patelni
5.Sos: Jogurt łączymy z majonezem, brzoskwinie wraz s sokiem blendujemy na jednolitą masę i łączymy z wcześniej wymieszanym jogurtem i majonezem-doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz możemy dodać trochę cukru i soku z cytryny ( sos powinien mieć słodkawy smak)
6. Rukole układamy na talerzu, Wykładamy na nią kurczaka, posypujemy żurawina, orzechami i mandarynkami- całość polewamy sosem jogurtowo brzoskwiniowym . Smacznego.
Porady
Zamiast sosu brzoskwiniowo-jogurtowego można zrobić zwykły winegret.
Komentarze