Kurczak Mexicana

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, kolorowe i pikantne danie z meksykańską nutką. Jest ostre i bardzo aromatyczne :)

  • 30 min

Składniki:

  • - Pierś z kurczaka
    - 1 puszka pomidorów
    - 1 puszka kukurydzy konserwowej
    - 1 czerwona papryka
    - 1 papryczka chilli
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - Pęczek natki pietruszki
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - 1/2 łyżeczki curry
    - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
    - Olej rzepakowy lub słonecznikowy
    - Sól
    - Pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Kurczak mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Paprykę kroimy w paski, papryczkę chilli w krążki, cebule w kostkę i siekamy natkę pietruszki.
  • 2. Kawałki kurczaka podsmażamy na oleju, dodajemy cebulę i delikatnie ją szklimy. Następnie dodajemy pokrojone papryki oraz natkę pietruszki i chwilę dusimy. Całość zalewamy pomidorami z puszki wraz z sosem, dodajemy curry, cukier trzcinowy oraz pieprz cayenne i dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, puszkę kukurydzy i dusimy jeszcze około 5 minut.
    Na sam koniec wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

    Danie podajemy z ryżem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować