Kurczaczki - jajka faszerowane z curry

4.49 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Faszerowane jajka są hitem przystawek chyba w większości polskich domów. Czym je wypełnimy pozostaje tylko sprawą naszej wyobraźni i gustu. Proponuję dla urozmaicenia farsz curry i wesołą formę kaczuszek.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 jajek
    150g serka śmietankowego kanapkowego
    sól, biały pieprz, curry
    do dekoracji:
    ziarna pieprzu, marchew
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Kurczaczki - jajka faszerowane z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Odcinamy wierzch i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem. Do żółtek dodajemy serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz przyprawą curry.
    Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu i dzióbek z marchewki.

Porady

Zamiast serka śmietankowego można użyć majonezu, jednak wersja z serkiem jest mniej kaloryczna i bogata w białko. Dodatek łyżki soli lub octu zapobiegnie pękaniu skorupek podczas gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pasta curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować