Z przepisu wyjdzie spory garnek,więc ta potrawa idealnie nadaje się na spotkanie w większym gronie. Polecam:)
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub drobiowego)
1 jajko
Papryka suszona do smaku
1 kg pieczarek
1 słoik ogórków konserwowych (to te w zalewie octowej)
1 słoik papryki konserwowej
2 cebule)
1 koncentrat pomidorowy 200 g (użyłam Pudliszki)
1/2 ketchup pikantny 480 g (użyłam Pudliszki)
świeża lub suszona natka pietruszki
posiekany szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
2 i pół szklanki wody
oliwa lub olej do smażenia
Kulki mięsne w pysznej, pieczarkowo-paprykowej potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski lub większe kwadraty.
Cebulę pokroic w paski. Paprykę i ogórki również pokroić w paski lub kwadraty.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i pieczarki, podsmażyć.
2.Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki, zalać wodą ,dolać również zalewę z papryki i ogórków. Na koniec dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku natką pietruszki,solą i pieprzem.
3.Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryką. Z masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju. Każda kulka mięsna powinna być ładnie zrumieniona.
4.Kulki wrzucić do garnka z papryką,ogórkami i pieczarkami. Dusić wszystko razem przez ok 5 min.
Podawać ciepłe z pieczywem. Smacznego:)
Porady
Nie trzeba wlewać całej ilości wody z papryki i ogórków.Można sobie wybrać ilośc według swojeg smaku.
Komentarze