Kulki mięsne w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy wszystkie składniki na kulki mięsne, wyrabiamy masę jednolitą i gładką, na samym końcu kroimy drobniutko natkę pietruszki i dodajemy do masy, wyrabiając tak długo aż połączy się ze wszystkimi składnikami. Z przygotowanego mięsa formułujemy malutkie kulki mięsne (wielkość według uznania), obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Usmażone i wystudzone kulki przekładamy do wysokiego słoika lub innego naczynia do tego przeznaczonego.
2.Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w półplastry, dodajemy do zalewy, doprowadzamy ją do wrzenia. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Zimne kulki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, kulki muszą mieć czas aby przegryźć się z zalewą. Podajemy na zimno.
Komentarze