Kulki mięsne w occie

5 (164 ocen)

  • 60 min

pyszna zimna przystawka

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz mięsny:
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 cebula
    ulubione przyprawy do mięsa mielonego: u mnie sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa mielonego
    1 pęczek naci pietruszki
    mąka pszenna do panierowania

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    2 marchwie
    2 cebule
    8 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu czarnego
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kulki mięsne w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki na kulki mięsne, wyrabiamy masę jednolitą i gładką, na samym końcu kroimy drobniutko natkę pietruszki i dodajemy do masy, wyrabiając tak długo aż połączy się ze wszystkimi składnikami. Z przygotowanego mięsa formułujemy malutkie kulki mięsne (wielkość według uznania), obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Usmażone i wystudzone kulki przekładamy do wysokiego słoika lub innego naczynia do tego przeznaczonego.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w półplastry, dodajemy do zalewy, doprowadzamy ją do wrzenia. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Zimne kulki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, kulki muszą mieć czas aby przegryźć się z zalewą. Podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować