Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną wątróbkę krótko przesmażamy na łyżce smalcu, potem solimy i pieprzymy. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Chia zalewamy letnią wodą do napęcznienia.
Zmielone mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy wilgotne płatki, napęczniałe chia i na koniec posiekaną natkę pietruszki i drobne cząstki wątróbki. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
2.W środek przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka. Na bok miski wsypujemy przyprawy z solą i żółtkiem. Gdy rozczyn podrośnie dolewamy resztę mleka, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyjmujemy mięso i za pomocą zwilżonych dłoni formujemy 8 kulek.
Tortownicę ok.23 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód tortownicy, możemy odrobinę ciasta zostawić na ozdoby.
W cieście za pomocą wąskiego kubka robimy głębokie wgłębienie i wciskamy tam kulkę mięsną. Tak postępujemy z resztą ciasta i wszystkimi kulkami.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Z pozostawionego ciasta możemy zrobić kilka ozdób i umieścić je na kulkach.
Ciasto pieczemy ok.45-55 minut, stopniowo zmniejszając temperaturę do 160 C.
Komentarze