Kulebiak drożdżowy z rybą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.
Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie),posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min.
Piec w temp.190stop.35min-40min.
Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20min
Komentarze