Kulebiak z komosą ryżową i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Oryginalny przepis p pochodzi z książki Marii Dislowej z 1930 r.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mleko: 250 mililitrów
    - mąka: 500 gramów
    - drożdże swieże: 30 gramów
    - cukier: 10 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - masło: 60 gramów
    FARSZ::
    - komosa ryżowa (quinoa): 100 gramów
    - pieczarki: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku: 1 szczypta
    - masło: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Przystawki

Kulebiak z komosą ryżową i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak z komosą ryżową 1. CIASTO:
    Z drożdży, niewielkiej ilości mleka (1/3 szklanki) i łyżeczki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mleko doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy nim mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Kiedy masa przestygnie i jest ciepła (nie gorąca!), dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Kulebiak z komosą ryżową 2. FARSZ:
    Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na torebce (u mnie: mniej więcej 1,5 szklanki wody, czas gotowania ok. 20 minut). Pieczarki i cebulę kroimy i dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku i mieszamy z komosą.
  • Kulebiak z komosą ryżową 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielmy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na każdym rozkładamy tyle samo farszu i zwijamy jak roladę. "Zakończeniem" odwracamy kulebiak do dołu.
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Wkładamy blachę z kulebiakami i zmniejszamy do 180 st. Pieczemy ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować