Kulebiak z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy, odcedzamy
(płyn zachowujemy) i kroimy
w paseczki. Podsmażamy na
łyżce masła, dodajemy posiekane
cebule i 2-3 łyżki wywaru
z grzybów, doprawiamy solą
i pieprzem. Dusimy 4-5 min.
2.Kapustę obgotowujemy, odcedzamy,
odciskamy i dodajemy
do grzybów. Dodajemy masło,
wywar i dusimy ok. 1/2
godz. Pod koniec odparowujemy.
Gdy ostygnie, doprawiamy
solą, pieprzem i gałką. Dodajemy
posiekane jajka i mieszamy.
Dzielimy na dwie części.
3.Ciasto: mleko lekko podgrzewamy
i rozpuszczamy w nim
drożdże. Dodajemy połowę mąki,
cukier, szczyptę soli. Mieszamy,
przykrywamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie dodajemy
1 jajko, masło, żółtka i resztę
mąki. Wyrabiamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy
dwa placki o grubości
1 cm. Na środek każdego
kładziemy porcję farszu i zawijamy
jak makowiec albo sklejamy
jak pieróg. Smarujemy surowym
jajkiem. Układamy na
natłuszczonej blasze spojeniem do dołu, nakłuwamy w kilku
miejscach, odstawiamy do wyrośnięcia
na 20 min. Pieczemy
godzinę w temp. 180 °C.
Komentarze