Kulebiak z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę kulebiaki od lat, a gotowanie to moja pasja. Dwadzieścia lat pracowałam na plebanii jako kucharka.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki
    ● szklanka mleka
    ● 3 dag drożdży
    ● 8 dag masła lub smalcu
    ● 2 jajka
    ● 2 żółtka
    ● łyżka cukru
    ● sól do smaku
    Farsz:
    ● 1 kg kapusty kiszonej
    ● 2 cebule
    ● 4-5 suszonych grzybów
    ● 5-6 łyżek masła
    ● 3 jajka ugotowane na twardo
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulebiak z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak z kiszoną kapustą 1. Grzyby moczymy, odcedzamy
    (płyn zachowujemy) i kroimy
    w paseczki. Podsmażamy na
    łyżce masła, dodajemy posiekane
    cebule i 2-3 łyżki wywaru
    z grzybów, doprawiamy solą
    i pieprzem. Dusimy 4-5 min.
  • Kulebiak z kiszoną kapustą 2. Kapustę obgotowujemy, odcedzamy,
    odciskamy i dodajemy
    do grzybów. Dodajemy masło,
    wywar i dusimy ok. 1/2
    godz. Pod koniec odparowujemy.
    Gdy ostygnie, doprawiamy
    solą, pieprzem i gałką. Dodajemy
    posiekane jajka i mieszamy.
    Dzielimy na dwie części.
  • Kulebiak z kiszoną kapustą 3. Ciasto: mleko lekko podgrzewamy
    i rozpuszczamy w nim
    drożdże. Dodajemy połowę mąki,
    cukier, szczyptę soli. Mieszamy,
    przykrywamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po godzinie dodajemy
    1 jajko, masło, żółtka i resztę
    mąki. Wyrabiamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce, by wyrosło.
    Dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy
    dwa placki o grubości
    1 cm. Na środek każdego
    kładziemy porcję farszu i zawijamy
    jak makowiec albo sklejamy
    jak pieróg. Smarujemy surowym
    jajkiem. Układamy na
    natłuszczonej blasze spojeniem do dołu, nakłuwamy w kilku
    miejscach, odstawiamy do wyrośnięcia
    na 20 min. Pieczemy
    godzinę w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować