Kulebiak z karpiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

wigilijne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki
    1 szkl mleka
    20 g drożdży
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    50 g masła

    nadzienie
    1 karp ok 1,5 kg
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    szczypta mięty
    szczypta majeranku
    szczypta oregano
    1 łyżka kaparów


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulebiak z karpiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku).
    Ostrym i wąskim nożem odfiletować karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do mięsa.
    Dodać bułkę tartą, kapary, jajko i przyprawy, dobrze wyrobić masę.

    Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać.
    Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść.
    Odłożyć do wyrośnięcia.

    Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować na kwadrat.
    Wyłożyć masę rybną uformować na kształt ryby i przykryć ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić bok i podwinąć pod spód.
    Z reszty ciasta wyciąć płetwy i łuski, posmarować kulebiak białkiem, obłożyć kulebiak łuskami i płetwami tak by wyglądał jak ryba,
    odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st.
    Posmarować kulebiak białkiem i wstawić do piekarnika na ok 50 min, w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 by łuski ryby nie przypaliły się zbyt mocno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować